Ред и условия за облекченията на плащанията, предложени от Райфайзен Лизинг България ЕООД във връзка с COVID19

Уважаеми клиенти,

Във връзка с обявеното в Република България извънредно положение в резултат на пандемия от коронавирус тип Covid 19 и в желанието си Райфайзен Лизинг България да бъде Ваш надежден и доверен партньор при всяка една ситуация, сме подготвили пакет от мерки за подкрепа и облекчения.

В краткосрочен план срокът за плащане на задължения по фактури за лизингови вноски и вноски по кредити за месеците април и май 2020 г. ще бъде удължен двойно /от мин. 7 дни на мин. 14 дни/.

За да подкрепим дългосрочно благосъстоянието на хората и бизнеса, предлагаме и възможност за облекчаване на плащанията по сключени с дружеството договори за финансов лизинг при условията, изложени по-долу.

Същевременно "Райфайзен Лизинг България" ЕООД продължава да извършва обичайната си дейност, да се разплаща редовно със своите контрагенти, да изпълнява задълженията си по договори за застраховане, по договори за доставка на лизингови вещи и да осигурява всички останали условия за изпълнение на задълженията си към своите клиенти, доставчици и други контрагенти.

1. Кой може да кандидатства за облекчение на плащанията:

• Лизингополучатели - физически и юридически лица, които имат или очакват финансови затруднения във връзка с мерките, свързани с пандемията от COVID-19 и обявеното извънредно положение.
  • Към 1 март 2020 г. са погасявали редовно задълженията си или са били в просрочие не повече от 90 дни. Тъй като гратисният период е обвързан с пандемията, каквито са и изискванията на Европейския банков орган, то отсрочването на вноските по кредити е приложимо за просрочия след 1 февруари 2020 г. Ако просрочията Ви не могат да се свържат само с пандемията от COVID19 или дните в просрочия не са в съответствие с политиката на дружеството, то вашият случай ще бъде разгледан индивидуално и може да предложим друго решение.

2. За кои договори може да се приложи облекчаването на плащанията:

• Договори за финансов лизинг, сключени преди 01.04.2020 г. при стандартни условия на изплащане чрез регулярни месечни вноски по главница и остатъчна стойност/ последна вноска до 20 %;
  • Ако имате сключени повече от един договор за финансов лизинг, които отговарят на условията, може да изберете дали облекчаването на плащанията да касае всички или само някои от тях.

3. Какво включва облекчаването на плащанията:

• Гратисен период по отношение на главницата за от 3 до 6 последователни лизингови вноски, за избран от Вас период с начало не по-рано от м. февруари 2020 и не по-късно от м. декември 2020 г.;
  • Удължаване на срока на договора за финансов лизинг с от 3 до 6 месеца, за да запазим размера на вноската Ви след изтичане на гратисния период. Предвид удължения срок ще бъдат сключени застраховки при застрахователя, избран от Вас съгласно договора за финансов лизинг;
  • Гратисният период може да се предостави и със задна дата - до 2 месеца преди датата на подаване на молбата за ползване на облекчение, ако задълженията за тези 2 месеца не са платени.

4. Какво трябва да се плаща по време на периода на облекчението на плащанията:

• Договорената лихва;
  • Стандартни задължения за лизинговата вещ – застраховки, данъци;
  • Други задължения по договора - при възникване на такива /напр. такси, глоби, ремонти и др./;

5. Как да кандидатствам за облекчението:

• Облекчението се предоставя само по изрично заявление на клиент;
  • Заявлението е по образец – електронна форма, която се подава чрез сайта на дружеството и може да отворите чрез линк в края на настоящия документ;
  • Заявления се подават от 10 април до 22 юни 2020 г. Заявленията подадени след крайната дата няма да бъдат разглеждани;
  • Може да Ви бъде изискана допълнителна информация или документи по повод заявлението.

6. Как ще разбера дали съм одобрен:

• Подадените заявления се разглеждат възможно най-бързо, като за отговора ни ще получите съобщение на Вашия електронен адрес /е-мейл/ за контакт;
  • При одобрение ще получите нов погасителен план по уговорения в договора за лизинг начин – чрез системата е-фактура, администрирана от Борика Банксервиз АД. Ако сте кандидатствали за гратисен период със задна дата, ще получите и кредитни известия по издадените Ви фактури;
  • За да намалим риска за Вас и нашите служители и за да Ви улесним максимално, няма да изискваме разписване на анекси към договорите, освен при специфични случаи. Съгласието си с новия погасителен план трябва да потвърдите в е-фактура, за което ще получите съответни указания.

7. Има ли допълнителните финансови тежести по повод заявлението ми:

• За подадените заявления не се дължат такси за разглеждане или промяна на условията в рамките на мораториума;
  • Договорената лихва не се променя.

8. Мога ли да се откажа от вече предоставен гратис и какви са последиците:

• Имате възможност да се откажете занапред от предоставения гратисен период по всяко време от действието му с писмена молба.
  • В този случай промяната в погасителния план се извършва от следващия месец.
  • За промяната не се дължат такси.

Заявлението за облекчаване на плащанията по описания по-горе ред може да попълните ТУК

9. Други уточнения

• При сезонен погасителен план или друг индивидуално договорен начин на плащане или по договори за финансов лизинг с остатъчна стойност/последна вноска по-голяма от 20%, описаният механизъм за облекчаване на плащанията се прилага частично – без да се удължава срока на договора.
  • При необходимост от друг механизъм за финансови облекчения, както и за клиенти/договори извън допустимите, при искане на клиента можем да договаряме други облекчения, както и индивидуални схеми за разсрочване, без да се прилагат облекченията по настоящия документ.